Voor scholieren, studenten of starters op de arbeidsmarkt is het lastig om een uitgebreid cv te maken. Zij hebben immers geen of weinig werkervaring, wellicht op enkele bijbaantjes of andere werkzaamheden na. Om die reden is het verstandig om extra aandacht te besteden aan het persoonlijk profiel op het cv, en om extra uitleg te geven over studies en hobby’s.
Scholieren mogen vanaf een leeftijd van 13 jaar lichte werkzaamheden uitvoeren, tussen 7:00 en 19:00 uur. Volwassenen hebben bij het solliciteren een motivatiebrief met cv nodig, maar geldt dat ook voor kinderen?
Wie voor het eerst een bijbaan neemt, heeft nog geen werkervaring opgedaan. Hierdoor is het maken van een cv wat lastiger, omdat een 'standaard' cv-format niet volledig kan worden ingevuld.
In veel gevallen wordt bij een sollicitatie voor de meeste bijbaanfuncties, zoals krantenbezorger of vakkenvuller, echter niet om een cv gevraagd. Om een motivatiebrief, waarin wordt uitgelegd waarom de sollicitant de functie graag zou willen vervullen en passend is voor de functie, wordt vaak wél gevraagd.
Omdat de sollicitatiebrief vaak gevolgd wordt door een persoonlijk kennismakingsgesprek, kan je kind deze het beste zelf opstellen. Een groot verschil tussen brief en gesprek kan immers voor gefronste wenkbrauwen zorgen. Wel is het verstandig om je kind hierbij bij te helpen. Voor een tiener is het immers lastig om een inschatting te maken van wat een werkgever verwacht in een motivatiebrief, of wil weten over een sollicitant.
Als een werkgever toch om een cv vraagt, kan er door starters op de arbeidsmarkt het beste voor een vaardigheden cv worden gekozen. Op dit type curriculum vitae wordt de nadruk op de kwaliteiten, vaardigheden en het persoonlijke profiel van de sollicitant gelegd. Genoten opleidingen en hobby’s volgen daarna. Het cv kan worden afgesloten met werkervaring, maar op een vaardigheden-cv kan dit eventueel ook worden weggelaten indien dit onderdeel niet van toepassing is.
Op een vaardigheden-cv is het persoonlijk profiel het belangrijkste onderdeel. Hierin wordt de sollicitant omschreven, waarbij de aandacht uitgaat naar wie de persoon is, in plaats van wat de persoon heeft gedaan.
Ook kwaliteiten van school kunnen hierin worden genoemd. Is je kind nauwkeurig en zelfstandig, of misschien actief en doortastend? Vermeld dit dan op het cv als persoonlijke kwaliteiten, of sterke eigenschappen.
Een bijbaan als vakkenvuller of folderbezorger lijkt misschien niet aantrekkelijk of relevant voor een recruiter van een kantoorbaan. Toch kan deze informatie van toegevoegde waarde zijn. De meeste werkgevers prikken wel door het feit heen dat een sollicitant een starter is - soms wordt daar zelfs specifiek naar gezocht. Dat hoeft dus geen probleem te zijn, maar het is wel belangrijk hoe deze starter wordt omschreven.
Benadruk daarom in een persoonlijk profiel de elementen die voor een volgende werkgever wél aantrekkelijk of relevant kunnen klinken. Een vakkenvuller is bijvoorbeeld klant- en servicegericht. Een folder- of krantenbezorger is zelfstandig, heeft verantwoordelijkheidsgevoel en is (als dit over een langere periode is uitgevoerd) een doorzetter.
Ook bij andere bijbanen op een cv is dit principe toe te passen. Een medewerker van een fastfoodketen doet niet alleen horeca-ervaring op, maar leert ook veel over stressbestendigheid. Wie als verkoper in een callcenter, van deur tot deur, of op straat heeft gewerkt, weet hoe het is om met targets te werken. Leg de nadruk op deze kwaliteiten.
Ook hobby’s en interesses kunnen veel over een sollicitant vertellen. Iemand die van tekenen of bloemschikken houdt is creatief, een modeltreinverzamelaar heeft oog voor detail en een sport als Tai Chi vraagt veel discipline. Het is uiteraard niet nodig om álle hobby’s te noemen, maar bij interesses die kenmerken hebben die relevant zijn voor de functie waar op wordt gesolliciteerd, is dat zonder meer verstandig.