Curriculum vitae, of kortweg cv, is Latijn voor ‘levensloop’. Dit is dan ook precies wat een cv is: een samenvatting van je leven op het gebied van leer- en werkervaring. Je cv stuur je mee bij sollicitaties, zodat werkgevers (of recruiters) een beeld krijgen van je opleidingen en werkervaring.
Welk type cv je ook gebruikt, een aantal elementen komt altijd terug op een curriculum vitae.
In de meeste gevallen is een cv maximaal anderhalf tot twee kantjes van een A4 lang.
Hier lees je meer over de inhoud van je cv.
De meest gebruikelijke variant van een curriculum vitae is een teruglopend of a-chronologisch cv. Hierbij is de chronologische volgorde leidend: het cv is verdeeld in onderdelen, zoals je opleidingen en je werkervaring, waarvan de inhoud gesorteerd is op jaartal, met de laatste werkervaring bovenaan. Hierdoor ontstaat een echte levensloop. Een teruglopend cv is dan ook de traditionele opzet.
Een chronologisch cv heeft dezelfde opzet, maar dan in exact de andere volgorde. Hierbij staan de oudste banen en eerste opleidingen bovenaan. Deze opzet wordt vaak gebruikt door schoolverlaters en starters.
In een vaardigheden cv is niet de tijdvolgorde leidend, maar zijn je vaardigheden en competenties het uitgangspunt. Je ervaring is dan niet op jaartal gesorteerd, maar op prestaties, competenties, vaardigheden en werkervaring. Een vaardigheden cv wordt ook wel een functioneel of thematisch cv genoemd.
In sommige branches is het gebruikelijk om ook een digitale cv te hebben. Dit kan op relatief eenvoudige wijze, bijvoorbeeld door het aanmaken van een LinkedIn of Xing-profiel.
Voor onder meer designers en grafisch vormgevers is het echter gebruikelijk om ook een online portfolio bij te houden. Hierin wordt, met behulp van cases of gemaakt ontwerpen uit het verleden, een grafisch beeld gegeven van de werkervaring.
In onder meer de Verenigde Staten en Canada wordt een cv resume genoemd. Dit komt van het Franse resumé, dat samenvatting betekent. Een resume is over het algemeen iets korter dan een traditioneel cv, waarbij de nadruk wordt gelegd op een persoonlijk profiel en de functie-wensen.