Zelfs bij het schrijven van de personalia, ofwel de persoonlijke gegevens, worden er veel onnodige fouten gemaakt. Wij vertellen je exact wat je wel, maar ook met name wat je niet moet vermelden.
Je persoonlijke gegevens staan altijd bovenaan een cv en geven een snel beeld van jou als persoon en vertellen recruiters hoe zij met jou in contact kunnen komen. Beperk je dan ook tot de meest relevante gegevens, zodat je genoeg ruimte overhoudt voor belangrijkere zaken zoals bijvoorbeeld een goed cv profiel.
Wat dien je altijd te vermelden?
- Naam: Roepnaam + achternaam: Je kunt deze extra laten opvallen met dikgedrukte letters of aangepaste lettergrootte.
- Geboortedatum: Is niet verplicht om te vermelden, maar het weglaten hiervan kan de indruk geven dat je niet wilt dat recruiters weten wat je leeftijd is, wat tegen je kan werken. Indien je van oudere leeftijd bent en je niet wilt dat is van invloed gaat zijn, kan het juist goed zijn om deze informatie in eerste instantie achterwege te laten.
- Adresgegevens: Dit is belangrijk, zodat een potentiele werkgever weet wat de reisafstand zal zijn. Woon je verder weg, maar ben je bereid om te verhuizen of veel te reizen? Vermeld dit dan in je sollicitatiebrief.
- Mobiele telefoonnummer: Eén telefoonnummer is voldoende en hiervoor gebruik je best het nummer van jouw mobiel. Hierop ben je het best bereikbaar. Denk ook aan een geschikte voicemail-boodschap!
- E-mailadres: het is gebruikelijk voor recruiters om het contact via e-mail op te volgen. Zorg voor een geschikt, professioneel e-mailadres.
- LinkedIn profiel: let er op dat dit profiel overeenkomt met het cv dat je meestuurt bij je sollicitatie.
Wat kun je eventueel ook vermelden?
Onderstaande gegevens kun je het beste alleen maar vermelden als het relevant is. Mocht het niet nodig zijn, dan kun je deze gegevens beter weglaten om meer ruimte over te laten voor belangrijkere onderdelen van jouw cv.
- Website: alleen vermelden als dit een website is over jou als persoon of relevant is aan de functie, waar je op solliciteert. Een online portfolio kun je hier ook vermelden.
- Rijbewijs: als het nuttig is voor een werkgever om te weten of jij een rijbewijs hebt, dan kun je dit zeker vermelden.
- Nationaliteit: in principe zou nationaliteit niet van relevant moeten zijn. Mocht je solliciteren bij een internationale organisatie, dan is het echter wel zinvol om aan te geven als je een andere nationaliteit hebt.
- Foto: er is altijd veel discussie bij recruiters over het wel/niet gebruiken van een foto. Solliciteer je naar een functie als receptioniste of gastvrouw, dan kun je dit zeker vermelden. Heb je een goed uiterlijk, dan kun je hier namelijk een voordeel uit halen. Zorg voor een neutrale foto met een glimlach.
Wat zijn onnodige gegevens op een cv?
- Geslacht: Meestal is dit al vrij duidelijk. Zeker als er een foto wordt gebruikt.
- Huwelijkse staat: Niet van belang voor het uitoefenen van een baan
- Aantal kinderen: Ook het aantal kinderen zou voor een werkgever niet uit mogen maken
- Geboorteplaats: Interessant, maar zeker niet relevant voor een baan.
- Geloofsovertuiging: Dit is te persoonlijk en onnodig om te vermelden. Potentieel kan dit zelfs een nadeel opleveren.
- Extra telefoonnummers: gebruik enkel het mobiele telefoonnummer
- Een BSN-nummer: dit houd je voor jezelf totdat je wordt aangenomen. Een BSN-nummer is zeer vertrouwelijke informatie.
Wilbert Kamminga
Ik ben ruim 15 jaar actief geweest in diverse HR-gerelateerde functies. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel goede, maar vooral ook veel slechte sollicitaties voorbij zien komen. Ik deel mijn ervaringen op Sollicitatie.info en met mijn tips zorg jij ervoor dat jouw sollicitatie in positieve zin opvalt.