Cv format: de beste opbouw en inhoud van je cv




Met een cv met heldere opbouw en duidelijke inhoud maak je een goede eerste indruk. Dat is ook nodig, want een recruiter of werkgever heeft doorgaans maar een paar seconden nodig om te bepalen of je geschikt bent voor een volgende ronde, of dat je cv in het ‘ronde archief’ (lees: de prullenbak) belandt.

Een goede cv opbouw is scanbaar en vertelt een beknopt, maar toch volledig verhaal over jou als sollicitant.

Cv inhoud

Er zijn geen strikte regels voor de inhoud van je cv, maar recruiters en werkgevers verwachten doorgaans deze elementen in je cv aan te treffen:

1. Persoonlijke gegevens

Plaats je persoonlijke gegevens bovenaan het cv. Dit is in ieder geval:

  • Voornaam en achternaam
  • Adres en woonplaats
  • Telefoonnummer
  • Emailadres
  • Geboortedatum en nationaliteit
  • Rijbewijs (indien relevant)
  • Foto (optioneel)

Hier vind je meer tips voor het vermelden van persoonlijke informatie op je cv.

2. Persoonlijk profiel

In een persoonlijk profiel presenteer je jezelf in enkele zinnen. Omschrijf wie je bent, wat je kunt en naar wat voor functie je op zoek bent in maximaal 4 of 5 regels.

Hier vind je meer tips voor het schrijven van een persoonlijk profiel.

3. Werkervaring (en evt. nevenactiviteiten)

Hier vermeld je je relevante stage(s) en/ of banen. De meest recente baan of stage staat bovenaan, de oudste werkervaring staat onderaan. Vermeld daarbij in ieder geval:

  • De periode waarin je werkzaam was
  • De naam van het bedrijf en de plaats
  • De functietitel
  • De belangrijkste taken en verantwoordelijkheden

Heb je veel werkervaring? Laat dan de bijbaantjes en stages uit het verleden weg. Dit is niet meer relevant voor je toekomstige werkgever. Als je schoolverlater bent, dan is het juist beter om je stages en bijbanen wél te vermelden, zodat de werkgever een beter beeld van je krijgt.

Relevante nevenactiviteiten, zoals vrijwilligerswerk of bestuurswerkzaamheden, kun je hier eveneens vermelden. Heb je een gat in je cv? Dan kun je eventueel toelichten hoe dit ontstaan is.

Meer tips voor het vermelden van werkervaring op je cv vind je hier.

4. Opleidingen

Noem hier alle studies, opleidingen, trainingen en cursussen waar je aan deel hebt genomen. Ook hier staat het in chronologische volgorde, met de meest recente bovenaan:

  • De periode waarin de studie gevolgd is
  • De naam van de school of onderwijsinstelling, inclusief plaats
  • De naam van de opleiding of cursus
  • Of de opleiding of cursus succesvol is afgerond met een diploma of certificaat

Ben je schoolverlater? Plaats dan de opleidingen boven de werkervaring, zodat voor de werkgever direct duidelijk is dat je recentelijk je opleiding of studie hebt afgerond.

Lees hier meer over het duidelijk ordenen van je opleidingen en studies.

5. Vaardigheden en competenties

Vermeld hier je vaardigheden, skills en andere competenties. Noem enkel punten die relevant zijn voor de beoogde baan. Het 100 keer kunnen hooghouden van een voetbal is enkel relevant als je als voetballer wilt solliciteren.

  • Ervaring met machines, zoals pallet- of heftrucks, of graafmachines
  • Computerprogramma’s, zoals Office, Photoshop of SPSS
  • Programmeertalen, zoals HTML, PHP of C++
  • Je eigenschappen en sterke kanten. Vermijd hierbij zoveel mogelijk de bekende clichés

Meer tips voor het vermelden van competenties en vaardigheden op je cv vind je hier.

6. Talen

Solliciteer je op een functie waarvoor het spreken of schrijven van één of meerdere vreemde talen van belang is, of wordt hier naar gevraagd in de vacature-omschrijving? Vermeld je kennis van deze talen in woord en geschrift dan separaat op je cv. Ook als het spreken van een vreemde taal niet belangrijk lijkt voor de functie, dan kun je dit als losstaand onderdeel op je cv opnemen.

Hier vind je meer tips voor het vermelden van talen op je cv.

7. Hobby’s en interesses

Je interesses en hobby’s kunnen veel over je vertellen. Zo heeft een sportvisser doorgaans veel geduld en een modeltreinfanaat oog voor detail. Het is zeker niet verplicht om dit te vermelden, maar het kan – afhankelijk van je hobby’s en interesses –van toegevoegde waarde zijn.

Meer tips voor het vermelden van hobby's en interesses op je cv vind je hier.

8. Referenties

Als je vorige (of huidige) werkgever tevreden over je was, dan kun je een oud-leidinggevende vragen om als referentie op te treden. Hij of zij kan dan vragen over jou beantwoorden.

Noem overigens geen telefoonnummers of emailadressen, maar vermeld ‘contactgegevens op aanvraag’. Hiermee voorkom je dat een referentie op een onverwacht moment wordt gebeld.

Hier vind je meer tips voor het vermelden van referenties op je cv.



Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gratis CV maken CV voorbeelden

Wilbert Kamminga

Ik ben ruim 15 jaar actief geweest in diverse HR-gerelateerde functies. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel goede, maar vooral ook veel slechte sollicitaties voorbij zien komen. Ik deel mijn ervaringen op Sollicitatie.info en met mijn tips zorg jij ervoor dat jouw sollicitatie in positieve zin opvalt.